Hoe maak ik een goede cappuccino?
- Geplaatst op
- Door De Koffiebaron
- 0

Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens een volautomatische espressomachine staan. Met deze machine is het resultaat goed, maar de echte liefhebber zal nog steeds een manueel gemaakte cappuccino véél meer waarderen. Maar hoe maak je deze dan? en welke koffieboon is hiervoor het beste?
Hier volgen de stappen:
Benodigdheden:
- Espresso-apparaat
- Versgemalen espressobonen (zie onderaan voor bonenadvies)
- Melk (bij voorkeur volle melk voor een romige schuimlaag)
- Melkkan
- Tamper (stamper om de gemalen koffie aan te stampen)
- Cappuccinokopje, Beker, Glas (let op dat een glas of beker zonder oortje heel warm wordt)
Stappenplan:
-
Bereid de espresso
✔ Doseer ongeveer 18 gram koffie in de filterdrager en verdeel het gelijkmatig.
✔ Maal de koffiebonen tot een fijne consistentie. Een versgemalen boon zorgt voor de beste smaak.
✔ Tamp de koffie stevig en gelijkmatig aan met een tamper, zodat de koffie niet ongelijk doorloopt.
✔ Plaats de filterdrager in de zetgroep en start de extractie.
✔ Trek een espresso van ongeveer 25-30 ml in een voorverwarmd kopje. -
Stoom de melk
✔ Verlaag de kan geleidelijk na een paar seconden om de melk verder te verwarmen zonder te veel schuim te maken.
✔ Giet koude melk (ongeveer 100 ml) in een melkkan.
✔ Plaats de stoompijp net onder het oppervlak van de melk en open de stoomkraan. Dit creëert lucht en dus schuim.
✔ Houd de melk op ongeveer 65°C – te heet maakt de melk bitter. De kan moet warm aanvoelen, maar niet te heet om vast te houden.
✔ Tik en swirl de melkkan om eventuele grote luchtbellen te verwijderen en het schuim glad en glanzend te maken. -
Schenk de cappuccino
✔ Giet eerst de melk rustig in de espresso, houdt de kan dicht bij het kopje en begin met een dun straaltje.
✔ Verhoog de schenksnelheid en kantel de kan iets, zodat het melkfoam zich mengt met de espresso en een mooie crèmelaag vormt.
✔ Maak latte art (voor de meer geoefende onder ons) door met een gecontroleerde beweging figuren in de melk te gieten. -
Serveer en geniet!
Je cappuccino is nu klaar! De ideale cappuccino heeft een gelijke verdeling van espresso, gestoomde melk en schuim.
Zeker die zachte cappuccino's gaan er bij ons vlotjes in. 's Morgens, 's middags én 's avonds, ook al schrijft de Italiaanse koffie-etiquette voor dat cappuccino's na 11 uur "not done" zijn en de Barista zou je waarschijnlijk een opgetrokken wenkbrauw of een verbaasde blik geven, en het zou kunnen dat ze je iets in de trant van "Non si beve cappuccino dopo pranzo/cena!" (Je drinkt geen cappuccino na de lunch/avondeten!) zeggen.
Wat is de beste koffieboon voor een Cappuccino?
Voor een cappuccino is het het beste om een koffieboon te kiezen die een goede balans biedt tussen smaak, aroma en body, met een lichte tot medium brand. Veel mensen kiezen voor een espresso-blend van Arabica- en Robusta-bonen, aangezien deze de juiste smaken voor een cappuccino leveren. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom:
Arabica-bonen
Deze bonen zijn vaak de voorkeur voor cappuccino’s, omdat ze een milde, fruitige en complexe smaak bieden met een zachte zuurgraad. Ze zorgen voor een delicate en verfijnde smaak die goed past bij de romige melkschuim van de cappuccino.
Robusta-bonen
Robusta voegt wat stevigheid en een volle body toe aan de espresso en heeft een meer aardse en pittige smaak. Ze zorgen voor een mooie crema (de goudbruine schuimlaag op de espresso) en geven wat extra kracht aan de koffie, wat goed in balans is met de melk.
Branding
Een medium tot donkere branding is ideaal voor cappuccino’s. Dit zorgt voor een sterke, maar niet te bittere smaak, en helpt de espresso zich goed te mengen met de melk. Een te lichte branding kan de espresso te zuur maken, terwijl een te donkere branding de koffie te bitter maakt.
Goede koffiekeuzes voor een cappuccino
Een blend van 80-90% Arabica-bonen en 10-20% Robusta-bonen, medium of donker gebrand, geeft een cappuccino met de juiste balans van smaak, body en crema. Dit zorgt voor een harmonieuze mix van de rijke, aromatische espresso en de romige melkschuim.
Daarnaast zijn er ook blends met een hoger Robusta-gehalte die verrassend goed samengaan met melk. Zo heeft de Lavazza Qualità Rossa een 40% Arabica en 60% Robusta bonenmelange, maar gaat toch heel goed samen met melkgebaseerde koffiedranken vanwege zijn harmonieuze smaak. Ook de Lucaffé Mamma Lucia, met dezelfde 40% Arabica en 60% Robusta samenstelling, vult op melk gebaseerde koffiedranken mooi aan dankzij zijn zoete noot.
Bovendien werken 100% Arabica-koffies zoals Mocca d'Or Café del Mundo ook uitstekend in een cappuccino, zoals veel horecabedrijven inmiddels weten. Dit laat zien dat de ideale verhouding van Arabica en Robusta niet altijd de grote leidraad is—uiteindelijk draait het om smaakvoorkeur en hoe de koffie zich gedraagt in combinatie met melk.
Wilt u weten of uw koffiesoort past bij uw favoriete koffiebereiding? Kijk dan op het tabblad "product uitleg".
Reacties
Wees de eerste om te reageren...