Is koffie gezond of juist niet?

  • Geplaatst op
  • 0
Is koffie gezond of juist niet?

Is koffie gezond of juist niet?

Er zijn verschillende studies die aantonen dat koffie een zeer gunstig effect kan hebben op uw gezondheid. Maar net als met alles in het leven is er wel zoiets als overdaad schaadt. Koffie is uit ons hedendaagse leven niet meer weg te denken. Veel mensen vertrouwen op koffie om ze in de ochtend een energie boost te geven zodat ze makkelijker aan de dag te beginnen. Cafeïne houdt het molecuul adenosine tegen wat aan onze hersenen doorgeeft dat je moe bent

Hoeveel kopjes koffie per dag is gezond?

In het algemeen kunt u ervan uit gaan dat 4 koppen koffie per dag voor een normaal gezond persoon geen probleem moeten zijn.

Meer energie en focus

Koffie staat natuurlijk voornamelijk bekend om de cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel voor het centrale zenuwstelsel dat bekend staat om zijn vermogen om vermoeidheid tegen te gaan en om het verhogen van het concentratie.

Diabetes en koffie

5 koppen koffie kunnen het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met tot wel 30% verlagen, volgens verschillende studies. Dit effect wordt mogelijk veroorzaakt door de antioxidanten in koffie, die een positief effect kunnen hebben op de insulinegevoeligheid.

Als u diabetes heeft, kan cafeïne de bloedsuikerspiegel verhogen. Dan is het belangrijk om niet te veel koffie te drinken en de het aantal kopjes koffie bij 2 tot 3 per dag te laten. Raadpleeg uw specialist voor persoonlijk advies over de voor- en nadelen van koffie in het dieet. 

Gezondheid van de hersenen en koffie

Het is algemeen bekend dat cafeïne een positieve effecten heeft op cognitieve functies, zoals alertheid en een verbeterde kortetermijngeheugen. Nieuw onderzoek suggereert dat cafeïne ook kan helpen bij het versterken van herinneringen die kort na de inname van koffie zijn aangemaakt.

Sommige wetenschappers beweren dat koffie kan helpen beschermen tegen cognitief functieverlies, waaronder ziekten zoals Alzheimer en Parkinson. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig cafeïne consumeren, mogelijk een lager risico hebben op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson en mogelijk ook Alzheimer

Daarnaast is er bewijs dat koffieconsumptie geassocieerd kan worden met een lager risico op dementie en cognitieve achteruitgang. Meer weten? Less onze blog over polyfenolen en koffie.


Koffie en gewichtsbeheersing

Een kop koffie bevat geen calorieën. Wel kan het hormoon cortisol gestimuleerd door cafeïne, waardoor het lichaam makkelijker vetten opslaat. Cafeïne activeert ook het lichaam om glucose om te zetten in suiker waardoor u meer energie krijgt.

Volgens sommige onderzoeken kan koffie de vetopslag veranderen en de darmgezondheid ondersteunen. Beide kunnen zowel gunstige als ongunstige gevolgen hebben voor gewichtsbeheersing. Het drinken van koffie kan een energie boost geven, wat kan helpen om meer calorieën te verbranden. Door het drinken van koffie krijgt u een energie boost wat u kan helpen om meer energie te verbranden.

Koffie en depressies

Cafeïne activeert de afgifte van neurotransmitters als dopamine en serotonine die met stemmingsprocessen in verband worden gebracht. Onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van koffie in verband kan worden gebracht met een lager risico op depressie. Een studie toonde aan dat het drinken van minstens 4 kopjes koffie per dag gelinkt kan worden aan een significant lager risico op het ontwikkelen van een depressie.

Leveraandoeningen en koffie

Verschillende onderzoeken suggereren dat koffie de gezondheid van de lever kan ondersteunen en kan beschermen tegen ziekten. Ook toonde een studie aan dat het drinken van meer dan 2 kopjes koffie per dag verband hield met minder lever littekens, leverziekten, lever stijfheid en leverkanker.

Gezondheid van het hart

Onderzoeken tonen aan dat het drinken van koffie de gezondheid van het hart ondersteunt. Het drinken van 3 of meer kopjes koffie per dag gaat gepaard tot een 10% minder risico op hartaandoeningen, een beroerte en hartfalen.

Koffie en cholesterol

In koffie zit ook cafestol. Deze stof komt vrij tijdens het branden van de koffie.
Hoe donkerder de koffie gebrand is, hoe meer smaak hij afgeeft, maar helaas komt er ook meer cafestol vrij.

Cafestol verhoogt het LDL-cholestrol (slechte cholesterol) in het bloed. Door het gebruik van een papieren koffiefilter kun je dit eruit filteren. Mensen met cholesterolproblemen kunnen veel baat hebben bij het gebruik van een traditioneel filterapparaat. 

Een cafetière (French press) en Turkse koffie bevatten ongeveer vier keer zoveel cafestol als espressokoffie en zijn daarom af te raden voor mensen met cholesterolproblemen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »