Mild
Medium
Sterk
Zeer sterk
Maar wat betekent dit nu eigenlijk:
De soort koffie en de melange bepalen voor een groot deel de smaak van de koffie.
Hoe de koffiebonen vervolgens gemengd worden, is ook weer smaakbepalend. Koffie die gemaakt is van 100% Arabicabonen is over het algemeen zacht, mild en rond van smaak.
Hoe meer Robusta bonen, hoe meer kracht (sterker) er in de koffie zit.
Wat u lekker vindt is zeer persoonlijk:
Hoe milder hoe hoger het gehalte is van de Arabicabonen.
Hoe sterker hoe hoger het gehalte is van de Robustabonen.
Ook het malen heeft invloed op de sterkte:
Voor espresso hoort de maling zo fijn mogelijk te zijn;
Voor gewone koffie kunnen de koffiebonen grover gemalen worden.
Is de koffie te slap, probeer dan eens fijnere maling, dat zorgt er voor dat het water meer tijd nodig heeft om door de koffie geperst te worden.
Is de koffie te sterk of te bitter, probeer dan een grovere maling